Oya Boncuklarından Çiçek Yapımı

 


Oya Boncuklarından Çİçek Yapımı
Oya Boncuklardan Elişi Menekşe Çiçeği Yapımı

Tülbentlerin, bazı yörelerde yağlık da denir, işlenen oyalar boncuklarla da süslenir, boncuklarla beraber işlenir.

Uzunca takı yapımında kullanılan tellerden, oya süslemelerinde kullanılan küçük oya boncuklarından renkleri farklı şekilde olacak şekilde, karga burun, balık tutmakta kullanılan olta ipi gerekli olan malzemelerdir.

Oya boncuklarından elişi çiçek yapımına ilk olarak çiçeğin sap kısmını yaparak, tomurcukların olduğu kısım yapılmaya başlanır. Uzun şekilde tellerden 5-6 tane aynı boyda karga burun ile kesilerek birbirine bükülerek menekşe çiçeğinin sap kısmı hazırlanmış olur. İsterseniz bu tellere zeytin yağı yeşili veya sarı yaldız renginde boncuklar da geçirebilirsiniz. 

Oya boncuğundan yapılacak çiçeğin sap kısmını tellerle yaptıktan sonra uçlarını 3 cm kadar açarak telleri birbirinden ayırarak her tele sarı boncuklardan geçirin. Bunlarda çiçeğin tomurcukları olacak.


Boncuktan menekşe çiçeği yapımında sıra geldi, çiçeğin çanak denilen her bir yaprağının yapım aşamasına ,bu yaprakların yaparken olta ipinden yararlanılacak.

Boncuktan yapılacak çiçeğin çanak yapraklarını ilk olarak açık yeşil boncuklar dizerek başlayın. Bu renk boncukların dizimi bittikten sonra menekşe rengi için eflatun boncukları dizemeye başlayın. 

Oya Boncuklarından Çİçek Yapımı
Boncukları dizimi şu şekilde olacak; olta ipine geçireceğiniz boncukları tekrar iple dönerek aynı boncuklardan geçirerek bir üst sıranın boncuk dizimine başlanılacaktır. Bu şekilde her yaprak yapıldıktan sonra tomurcukların etrafına yaprakları sıralayarak olta ipi ve telle bu çanak yaprakları çiçeğin sapına tutturun.

Boncuklardan yapılmış çiçeğin çanak yapraklarının birbirlerinden çok ayrık durmamaları için olta ipi ile birbirlerine tutturulması gerekir. 

Oya Boncuklarından Çİçek Yapımı

Oya Boncuklarından Çiçek Yapımı 4.5 5 Unknown Oya Boncuklardan Elişi Menekşe Çiçeği Yapımı Tülbentlerin, bazı yörelerde yağlık da denir, işlenen oyalar boncuklarla da süslenir, boncu...

Hiç yorum yok:

Copyright © Elişi Çalışmaları. All Rights Reserved