İğne Oyası Modelleri

 


Birbirinden farklı, örtü, fular oya örnekleri modelleri

İğne oyası; inceliği, zarafeti ile örgü işlemeleri arasında, önemli bir yer tutar. Elişi iğne oyaları, zarif görünümler ile meydana gelmelerinde hanımların el emeği göz nuru becerileri yadsınamaz. 


Oya işleme tekniği, Türk el sanatlarına özgü bir çalışmadır. Pamuklu, ibrişim, ipek gibi iplikler ve iğne ile nakış şeklinde işlenilir. İğne oyalarının değişik motif örnekleri göze hitap etmesi nedeni ile sonsuz bir yaratıcılık örneği sergiler. İğne oyasını oluşturan bir deseni işlerken motifin daha güzel ve dik bir vaziyette durmasını sağlamak için, yardımcı malzemelerde kullanılır.

Örneğin; eski Türk el işi oya örnekleri incelendiği zaman at kılı gibi araçların da işleme esnasında motife eklendiği görülmüştür. İğne oyası bir üstlük veya örtünme giyiminden ziyade; giysilerin, örtülerin kenarlarını süslemek için yapılan ve kullanılan işlemelerdir. İnsanlar; yaratılışlarından itibaren kendilerini dış çevre faktörlerinden korumak ve hayatta kalabilme mücadelesini vermeye başlamışlardır. İlk insan Adem zamanından başlayan, insanların vücutlarını korumak için giysi gibi üstlük eşyaları yapmaya başlamışlardır. Yüzyıllar geçtikçe, bu üstlükleri çeşitli şekillerde süslemeler yapmaya ve örgü gibi elişi sanatları ile yapılan giysiler yaratılmaya başlanmıştır. 

Zaman ilerledikçe, bu gibi işlemelere, çeşitli toplumların gelenek ve göreneklerini yansıtan desenler ile bir birinden değişik ve güzel el sanatları çalışmaları meydana gelmiştir. Örneğin; iğne oyası modellerinde işlenilen meyve, ağaç şekilleri ve mimari kültürün yansıttığı işçiliğin motiflere resmedilmeleri görülmüştür. Aşağıda birbirinden farklı oya modelleri yayınlanmıştır. Yazma, yemeni, fular, dekoratif eşyaların etrafını süslemek için işleme örnekleri ve kolyeler mevcuttur.

İğne Oyası Modelleri 4.5 5 Unknown Birbirinden farklı, örtü, fular oya örnekleri modelleri İğne oyası; inceliği, zarafeti ile örgü işlemeleri arasında, önemli bir yer tutar....

Hiç yorum yok:

Copyright © Elişi Çalışmaları. All Rights Reserved